Reisesyke er ikke noe fjernt og ukjent for firebarnsmor Ellen Tangen.
Hun er vant til å tilbringe sommerferiene på sjøen. Erfaringen fra bilturer og seilaser til Danmark og Sverige med både mann og barn som lett blir både bilsyke og sjøsyke, har gitt apotekteknikeren fra Vitusapotek Heistad ekspertkompetanse på reisesyke.
LES OGSÅ: God solbeskyttelse til barn
Apotekets råd mot reisesyke
– Når barna først har blitt kvalme er det lite du kan gjøre, men ved å planlegge og ta forhåndsregler, kan du redusere ubehaget, sier apotektekniker Ellen Tangen.
Her er hennes beste råd mot bilsyke og sjøsyke:
Forberedelse før avreise
1. Ta hensyn til vær, vind og veistrekning om mulig.
2. Sørg for behagelige klær, og unngå at det strammer over mage og bryst.
3. Vær uthvilte før avreise. Trøtte og slitne barn blir fortere syke.
4. Vær passe mett, og unngå å bli sulten underveis. Fyll på med lette og tørre varer. Husk å ta med nok friskt vann i bilen.
5. De aller minste barna (under 2 år ) klarer seg som regel veldig bra. Men frem til de er 4 år bør de sitte bakovervendt i bil av sikkerhetsmessige grunner, og de kan derfor lettere bli syke. Planlegg om mulig turen på et tidspunkt hvor den lille sover eller pleier å ta seg en liten lur, slik unngår du ofte problemet.
6. Siden barn har sterk luktesans, kan det hjelpe å vaske og støvsuge bilen innvendig før turen, slik at det lukter så friskt som mulig der. Sørg også for god lufting underveis.
LES OGSÅ: Har du husket å sjekke medisinene før ferien?
Artikkelen fortsetter etter produktkarusellen..
Hjelpemidler fra apoteket
7. Akupressurarmbånd kan brukes av alle, også av de aller minste og gravide. Min erfaring er at dette kan fungere for mange, men ikke alle.
Hos Vitusapotek har vi akupressurarmbåndet Sea Band Neon til barn og Sea Band Akupressurarmbånd som også kan brukes av voksne.
8. Vurder på forhånd om de største barna (fra 6 år) kan få en reisesyketablett, og gi den tidlig nok til at den rekker å virke før reisen. Hos Vitusapotek har vi Prostafen 25 mg.
9. Ingefær kan hjelpe mot lett kvalme og reisesyke. Lag for eksempel en termos med te av varmt vann og noen ingefærskiver, og ha med i bilen. Eller gjør det enkelt med kosttilskuddet Gevita Ingefær som kan lindre ved reisesyke og lett kvalme.
10. Scopoderm er et reseptbelagt alternativ til dem over 10 år. Dette er et plaster som festes bak øret, og som virker i 3 døgn.
Tiltak underveis
11. Avpass farten etter forholdene, ta pauser og trekk frisk luft.
12. Om barna først har blitt syke, kan det være godt å få litt tørr kjeks. Noen av barna våre liker å spise banan, da denne ikke smaker så ille om den kommer opp igjen.
13. Vis omsorg, en hånd på panna virker alltid godt.
14. Ha spypose/bøtte lett tilgjengelig.
15. Fjern vonde, sterke lukter og oppkastrester. Dårlig lukt kan fremkalle nye brekninger. Husk å ha med nok våtservietter på reisen.
16. Unngå melk eller melkeprodukter, og mektig mat med mye kalorier.
17. Dårlige erfaringer gir ofte angst for å bli syk igjen når bølgene blir store eller veien svingete. Tror du at du blir syk blir du det lettere, her ligger det mye psykologi. Vis derfor hensyn, og velg kortere turer/strekk. Minn barnet på at nå gikk det bra!
18. Lag turen morsom. Snakk eller syng med barna. Dessverre vil iPad og tegneserier øke risikoen for bilsyke, derfor bør dere heller rette oppmerksomheten over på noe spesifikt på utsiden av bilen. Spill for eksempel bilbingo.
19. Unngå å røyke i nærheten av barna, også når dere er ute av bilen.
LES OGSÅ: Dette bør du ordne før reise med hund
Artikkelen fortsetter under bildet.

Litt ekstra sjø kan gjøre båtferien ekstra utfordrende.
Hjelp mot sjøsyke
20. Kle deg etter været, sitt ute (helst midt i båten), unngå matlaging med sterke lukter under overfart.
21. Søk til ly av holmer og skjær i roligere farvann der det er mulig.
22. For noen kan det kjennes mer behagelig å ligge.
23. Avled barna. I båten kan det være morsomt for de minste å telle bølger eller hjelpe til med å styre.