Fargerike oransje eller grønne grønnsaker inneholder plantestoffer som er særdeles immunstyrkende.
LES MER: Denne maten styrker immunforsvaret ditt
Slik lager du kyllingsuppen
Del opp kyllingen (fra kraftkokingen) eller 4–500 gram stekt eller kokt kylling i passe store biter. Rester av kylling eller kalkun egner seg også godt.
DETTE TRENGER DU TIL KYLLINGSUPPEN (5–6 PORSJ.):
- 4–500 gram stekt eller kokt kylling i passe store biter
- 3–4 fedd hvitløk, småhakket
- 8–10 sopp (jeg brukte aromasopp)
- 5 små gulrøtter; grovt revet eller kuttet i strimler
- 1 hel brokkoli, kuttet i små buketter (stilken grovrives)
- 1 liten bit sellerirot kuttet i strimler (jeg brukte 100 g)
- 1 hel purreløk, delt i to på langs og skjært i skiver
- evt. 1 hakket chili for den som liker litt hete
- 2–2,5 dl bløtlagte og kokte byggryn (eller brun ris om du vil ha glutenfri)
- friske urter til garnityr (eks. persille,oregano,timian)
- 1 liter kyllingkraft (se egen oppskrift lenger ned i saken)
Pannestek så hvitløk og skivet sopp, staver av gulrot og grovrevne brokkolistilker, purreløk og brokkolibuketter på middels varme i litt smør til de er møre.
Ha så grønnsaker og kyllingkjøtt tilbake i kraften og tilsett gjerne 2–2,5 dl ferdig kokte byggryn. Har du ikke ferdig kokte byggryn, kan du også koke byggris raskt eller bare la være denne ingrediensen.
La suppen trekke i 10–15 minutter så smakene får blandet seg.
Serveres i suppeskåler med garnityr av friske urter (eks. oregano, timian, bladpersille), og litt revet parmesan eller gjerne en kortreist annen hard hvit ost. Hver enkelt kan krydre med litt kvernet pepper over ved servering, fordi pepper kan øke mineralopptaket. Så er det bare å kose seg.
Lag din egen kyllingkraft
Før du starter på selve suppen, anbefaler jeg deg å lage din egen kraft. Det er overraskende enkelt.
Har du lyst til å lage kyllingkraft fra bunnen, så tar det 5–6 minutter i hakking av kraftgrønnsaker og 12–20 timers venting på ferdig kraft.
Lag gjerne dobbel porsjon kyllingkraft så har du basis til en saus, wokrett eller en risotto om du vil.
Kraften holder seg i kjøleskapet i 3–4 dager, men kan også fryses, f.eks. i isternninger og brukes etter behov.
Slik lager du kyllingkraften:
Hell kaldt vann i en stor gryte. Legg i hele kyllinglår, ev. 1/2 hel kylling med skinn og bein. La kraften få et oppkok og skum av det grå skummet som legger seg på toppen.
DETTE TRENGER DU TIL KYLLINGKRAFTEN (5–6 PORSJ.):
- 4 l vann
- 1 hel øko eller gårdskylling, alt.4 store lår (dette blir kjøtt til 2 middagsretter!)
- 2 store gulrøtter
- 1 stor gul løk
- 1 hvitløk
- 150 g sellerirot
- 5–6 hele sorte pepperkorn
- 1 laurbærblad
- Urtekvast av en liten bunt friske urter (jeg brukte oregano og timian)
Vask og kutt kraftgrønnsaker i store biter og legg oppi gryten. Hvitløken deles bare på tvers i to halvdeler uten skrelling. Løken tar du av det ytterste brune skallet på og deler i fire store båter.
Lag en urtekvast ved å knyte en hyssingbit omkring en god bunt (ca.2 cm i diameter av hver) med timian og oregano. Legg urtekvasten, pepperkorn og laurbærblad i gryten. Har du en urtepose, kan du også bruke den.
La kraften få et nytt oppkok for så å trekke rett under kokepunktet i 12–20 timer. Ta opp kyllinglårene fra gryten og sil kraften.
Smak så til med salt og pepper og du har verdens beste kraft.
Tips! Alternativt lager du kyllingkraft av 2 liter vann og riktig mengde økobuljongterninger . Les på buljongterningpakken ift blandingsforhold.
Oppskriftene er fra Berit Nordstrands Blogg hvor du finner flere oppskrifter.
Artikkelen fortsetter etter produktkarusellen.
Flere middager for immunforsvaret
Her er flere middager med ingredienser som skal styrke immunforsvaret ditt – alle fra Berit Nordstrands blogg hvordu finner mange flere oppskrifter: