Har du oversikten i ditt hytteapotek? Du har kanskje orden i medisinskapet hjemme, men hvordan står det til med beholdningen på hytta?
– På hytta hos meg har vi både medisiner og førstehjelpsutstyr tilgjengelig, forteller Volden, farmasøyt og apoteker ved Vitusapotek på Berja Senter i Kongsberg. Her får du hennes tips til hva et hytteapotek bør inneholde og hvordan du best oppbevarer medisinene.
LES OGSÅ: Førstehjelp til små barn
Artikkelen fortsetter under bildekarusellen
Farmasøytens tips til hytteapotek
Disse produktene er smart å ha tilgjengelig på hytta til enhver tid:
- Paracet og Ibux mot kortvarige smerter og feber.
- Imodium mot diaré.
- Kortisonsalve mot mild eksem.
- Produkter til stell av sår, kutt og småskader slik som plaster, sterile kompresser, sårlukningstape, enkeltmannspakke, sårvaskeserviett, øyebadevann, gnagsårplaster, støttebandasje, sportstape og Burn-aid brannkompress.
- Myggmiddel og kløestillende middel.
- Solkrem for kropp og ansikt, samt en god solstift med høy faktor.
- Hånddesinfeksjon er også kjekt å ha, særlig på hytter uten vann og med utedo.
- Termometer til å måle kroppstemperatur hos store og små. Husk engangstrekk, for hygienens skyld.
Ferdig førstehjelp
Skal du ut på en tur, kan en enkel og liten førstehjelpspakke fra Vitusapotek (bildet) være supert.
Den inneholder blant annet plaster til gnagsår og småsår, enkeltmannspakke, plasterkompress til sår og kutt og førstehjelpsfolder med viktig informasjon rundt skader og livløshet.
App og nødplakat
Ha alltid en infofolder om livreddende førstehjelp (hjerte-lungeredning) liggende et sted du raskt finner den.
På innsiden av medisinskapet bør du også henge opp en lapp med alle nødnumre pluss koordinatene til hytta. Da unngås misforståelser med veiadresser hvis dere må tilkalle legehjelp eller ambulanse. Her kan du enkelt og på få minutter lage din egen nødplakakat.
Et godt tips er å laste ned appen Hjelp 113 GPS fra Norsk Luftmbulanse. Den gir deg koordinatene hvor enn du er – på hytta, på tur i skogen, i byen osv.

GÅTT UT PÅ DATO?: Medisinskapet både hjemme og på hytta, bør gjennomgås med jevne mellomrom.
Trygg oppbevaring av legemidler
Så var det dette med oppbevaring av medisiner. Den bør være like sikker som hjemme.
Legemidler må alltid oppbevares utilgjengelig for barn, og helst på et mørkt sted som ikke er utsatt for sollys, råder Volden. Skaff deg gjerne et medisinskap du kan henge opp og låse.
LES OGSÅ: Dette bør du vite om smertestillende og febernedsettende medisiner
Sjekk holdbarheten
Som mange andre ting på hytta, kan også medisiner og andre produkter ha en tendens til å bli liggende i årevis iet hytteapotek, for så å ha gått ut på dato når du virkelig først trenger dem. Så husk å sjekke holdbarhetsdatoen på medisinene i ny og ne.
– Alle tabletter er merket med holdbarhetsdato, forklarer Brit.
– Før denne datoen virker medisinen slik den skal, forutsatt at den er lagret mørk, og fremdeles ligger i originalemballasjen. Etter denne datoen kan effekten av tablettene være redusert.
LES MER: Medisiner og holdbarhet
Virker solkremen fortsatt?
Det er også viktig å bytte ut solkremene ved jevne mellomrom. Om kremen har begynt å lukte vondt eller skille seg, er det på tide å bytte den ut.
Et godt tips er å merke solkremen med dato første gang du åpner den
– Alle solkremer er også merket med holdbarhetsdato, eller antall måneder du kan bruke den etter at den er åpnet første gang, skyter Volden inn.
Et godt tips er å merke solkremen med dato første gang du åpner den, så er du helt sikker på at du får den beskyttelsen som står på flasken.