Få snakker om det, men du kan faktisk havne i situasjonen at du får i deg for mye vann.
At vi må huske på å drikke nok vann, får vi stadig høre. I følge kostholdseksperter og skjønnhetsjournalister skal man få både penere hud, slankere kropp, bedre helse og mer til, om man drikker mye vann. Men gir det virkelig noen helsefordeler å drikke vann når man ikke er tørst?
- Nei, det er ikke dokumentert, forteller Aleksandar Rakicevic, bestyrer på Vitusapotek Sandens.
- For mye vann kan være helseskadelig
- Det er ikke naturlig å drikke når man ikke er tørst, på samme måte som man ikke trenger å spise når man ikke er sulten. Det finnes noen sykdommer eller tilstander hvor det er nyttig å drikke mer vann, for eksempel om man sliter med nyrestein eller tilbakevendende urinveisinfeksjoner. Dette gjelder kun fornuftige mengder vann, sier Aleksandar.
Selvsagt er det bedre å drikke vann enn sukkerholdige drikker som brus og juice, så vann vil alltid være det sunneste alternativet når du er tørst. Men å drikke for mye vann og mer enn hva kroppen din har behov, for kan faktisk være helseskadelig.LES OGSÅ: Dette bør du vite om smertestillende medisiner
Kroppen sier fra når den trenger væske
Aleksandar forklarer hvordan kroppen selv regulerer væskenivået:
- Når kroppen trenger vann sender den signaler som gjør at vi føler oss tørste, og når den trenger å spare på væsken reduserer den vannlatingen via nyrene.
Drikker du for mye vann kvitter kroppen seg med den overflødige væsken ved å øke vannlatingen, sier farmasøyten.
LES OGSÅ: Derfor får holder du deg friskere med en sunn munn
Man kan få overdose av vann
Ved å drikke flere liter vann svært raskt, kan kroppen få problemer med å skille ut det overflødige vannet raskt nok og cellene kan skades. Det har dessverre forekommet dødsfall på grunn av dette i forbindelse med dietter og ekstreme vanndrikkekonkurranser.
Konklusjonen er at med mindre du er syk, kan du stole på at kroppen din vil fortelle deg når den trenger væske, ved å gjøre deg tørst. Og når du er tørst, er norsk vann fra springen noe av det sunneste du kan drikke.
Artikkelen fortsetter under produktkarusellen
Drikke når du trener
Tap av væske under trening, og dermed behov for ekstra væske, vil vareiere veldig. I følge Olympiatoppen vil kroppstørrelse, andel muskel- og fettmasse, fysisk form, temperatur og hvor lenge og intenst du trener, har noe å si.
REGN UT VÆSKEBEHOV VED TRENING
Er du en person som trener mye og intenst, kan det være lurt å lage en personlig plan for væskeinntak på trening.
Olympiatoppen har laget et regnestykke for væskemangel. Du finner det her.
Tar du en joggetur på en halvtime, trenger du ikke ta med deg vann, men løper du lenge, bør du ha med deg væske, og helst en sportsdrikk, for å ikke miste kapasitet unødvendig.
Har du trent hardt og mistet mye væske, bør du få i deg sportsdrikk som har elektrolytter (salter), eventuelt mineralvann eller melk etter økten.
LES OGSÅ: Næring som gjør treningen mer effektiv
Hjelp til væskeopptak
Det er ikke bare å drikke vann. Kroppen skal også klare å ta opp vannet, og dette fungerer helt fint hos friske personer.
Men mange som for eksempel er på reise og har fått diaré, eller de som har fått omgangssyken, klarer ikke å holde på væsken og risikerer å bli dehydrerte. Derfor er det lurt å ha elektrolyttpulver som Gem, eller Resorb Original brusetabletter med i reiseapoteket eller i medisinskapet hjemme.
LES OGSÅ: Alt du trenger til hytteapoteket
Valg av drikke ved sykdom
De fleste er klar over at vann er å foretrekke som tørstedrikk fremfor sukkerholdige drikker som brus og juice.
Unntaket kan være for folk som er underernærte og hvor alt de kan få i seg av næring og kalorier har mye å si. I noen situasjoner kan næringsdrikker være nødvendig.
Hos Vitusapotek har vi et stort utvalg av energidrikker som gir godt med energi og næring i tillegg til væsken du får i deg. Snakk med legen din eller spør hos ditt nærmeste Vitusapotek. Vi vet!