Det er ikke alltid lett å få til sunnere mat i hverdagen. Barn skal vekkes, frokost og matpakker ordnes, barna leveres på skole og barnehage, en krevende arbeidsdag gjennomføres, barn skal hentes, middagen skal stå på bordet, lekser ferdigstilles, fritidsaktiviteter, kveldsmat og legging. Puh!
Hvor skal man finne tiden til å fokusere på en sunn hverdag?
LES OGSÅ: Slik får du barna til å spise den sunne maten
Små endringer gir sunnere mat
Lager du lite mat fra bunnen av i dag, så ikke mist motet ved å tenke at alt må endres på en gang. Smuler er brød her, så endre litt hver uke fremover.
Noter på kalenderen hvilken endring du vil begynne med, og hold stø kurs. Gjør en ny endring når du er moden for det, men ikke beveg deg tilbake.
Mine forslag kan for eksempel være å bake brød søndag kveld, så du har hjemmebakt brød hele uken. Et annet tips er å kjøpe inn grønnsaker i sesong og google oppskriften på en ny grønnsaksrett/vegetarrett i uken.
Familien kan også lage middager sammen. Fordel ansvaret så alle i husholdningen får gå litt til dekket bord i løpet av uken.
Her er 11 tips som sikrer sunnere mat i hverdagen uten at kosen forsvinner. Forhåpentligvis vil disse rådene hjelpe deg med de små skrittene framover mot en sunnere hverdag, hvor du sparer tid og få mer overskudd på lengre sikt!
LES OGSÅ: Den beste maten for tarmene dine
1. Sunnere søtning
Sett sukkeret øverst i kjøkkenskapet og kjøp inn kaldslynget honning og kokosblomstsukker. Nå skal raffinert hvitt sukker byttes til små mengder prebiotisk sødme, som både styrker tarmfloraen og dekker ditt søtbehov i maten.
LES OGSÅ: Maten som gjør treningen mer effektiv
2. Speltpasta, linser, bønner og quinoa
Kjøp fullkornspasta av øko-spelt, linser og bønner, quinoa, småpoteter med skall og sesongens grønnsaker.
Øko-spelt er et urkorn som ikke er endret av moderne teknikker, men som har bevart sin proteinstruktur, svakere stivelse og gluten. Endret proteinstruktur i moderne kornsorter kan være assosiert med allergi.
LES OGSÅ: 7 grunner til å sikre deg nok D‑vitamin
3. Mørk sjokolade og sunnere fett
Fyll krydderhylla, nøtteskåla og skuffen med 80 prosent mørk sjokolade. Kjøp extra virgin olivenolje, kaldpresset rapsolje og kokosfett.
4. Viktige kosttilskudd
Kostholdet vårt skal i utgangspunktet dekke alle behov for næringsstoffer, men mange klarer ikke å få i seg nok av viktige fettsyrer, vitaminer og mineraler.
Kjøper du kosttilskudd, bør du sikre deg at det i hvert fall er høykvalitets fiskeolje, vitamin D og andre vitaminer og mineraler du måtte ha behov for.
LES OGSÅ: 6 viktige kosttilskudd
Artikkelen fortsetter etter bildet.

FERDIG FROKOST: Bland en bolle kjøleskapsgrøt ferdig om kvelden, med havre og melk og bruk annen søtning enn sukker, slik som frukt, bær og honning. Så gjør den seg selv over natten. (FOTO: Getty Images)
5. Enklere med gode forberedelser
Forbered lunsjpakkene og frokosten om kvelden før du legger deg. Skjær opp litt frukt, noen grønnsaksstaver osv. Andre tips er kjøleskapgrøt og wraps.
LES OGSÅ: Når trenger jeg kosttilskudd?
6. Planlegg innkjøpene
Heng opp en krittavle på kjøkkenveggen, hvor de 2–3 neste middagene er skrevet opp, slik at du kan handle inn råvarer i god tid og ikke rett etter jobb hver dag.
LES OGSÅ: Drikker du for mye vann
7. Bedre tid til å nyte maten
Flytt middagsmåltidet til kveldsmaten og kveldsmaten til middagstid. Det blir mer ro over måltidet kl.19–20 på kvelden. Barna kan sitte med leksearbeid mens grytene koker, eller de kan hjelpe litt til med matlagingen. Da unngår dere tidsnød og stress rundt matlaging og måltid, og dere kan kose dere sammen.
FÅ OPPSKRIFTEN: Hjertegod middag med laks på erte- og spinatpuré
8. Lag noe mat fra bunnen av
Velg ut to ukedager hvor dere lager mat fra bunnen av om dere ikke gjør det fra før. Øk så på med tre ukedager og så til fire ukedager etter hvert. Dere vil oppdage at det er en myte at det tar lenger tid å lage mat fra bunnen av. Det krever bare litt mer planlegging.
FÅ OPPSKRIFTEN: Delikat fiskemiddag på 10 minutter
9. Bruk tallerkenmodellen
Tenk tallerkenmodell: Halvparten av tallerkenen er grønnsaker, frukt og bær, ¼ animalske råvarer som kjøtt, fisk og egg og ¼ stivelsesrike matkorn (fullkornsris, mathavre, fullkornspasta av øko spelt osv.)
LES OGSÅ: Middager som styrker immunforsvaret ditt
10. Bruk supper og gryter
Kok en gryte eller suppe på kvelden og nyt følelsen av å komme hjem til ferdig middag en gang iblant.
Lager du en stor porsjon, kan du også fryse ned. Det kan være gull å ha ferdige middager klare på ekstra travle dager.
FÅ OPPSKRIFTEN: Berit Nordstrands styrkende kyllingsuppe
11. Smart bruk av restemat
Lag to-dagers-middager eller restemat med vilje. Jeg lager tacogryte en dag og har kjøttsaus til lasagne eller pizza en annen dag samme uke. Eller dobbel porsjon fiskesuppe en dag, som kan tjene som saus til et pannestekt fiskestykke en annen dag. Av potetrester kan du lage potetsalat en annen dag.
FÅ OPPSKRIFTEN: Beri Nordstrands gulrot- og gresskarsuppe med pannestekt fisk