I løpet av livet vil alle få perioder med søvnvansker, sier farmasøyt Hans Petter Leer ved Vitusapotek Svanen i Tromsø. Han er opptatt av at vi ikke må sykeliggjøre søvnproblemer.

Farmasøyt Hans Petter Leer hos Vitusapotek Svanen i Tromsø.
– Det kan være frustrerende og kjedelig, men vi må akseptere at søvnproblemer er en del av livet, mener farmasøyten.
– Ta det med ro! Søvnproblemer rammer alle iblant, trøster Leer.
Men ønsker du å gjøre noe for å få bedre netter, uten å ty til sovemedisiner, kan både god søvnhygiene og enkle råd være verdt å prøve.
Ikke få panikk
– Drar søvnproblemene ut i tid, må du ta en vurdering: Er det et problem for deg, eller ikke? Ligger du våken, men ikke får sove, skal du huske på at du uansett får hvile.
Ikke få panikk selv om søvnen uteblir og du har en viktig dag på jobben neste dag. Du klarer å prestere selv om du sover dårlig én natt, sier farmasøyten.
Har du lagt alt til rette for god søvn, men allikevel ikke får Ole Lukkøye på besøk?
Vitusapotek har et lite utvalg reseptfrie legemidler basert på urter: Valerina Natt og Valerina Forte, samt Sedix.
– Enkelte av disse tilskuddene kan hjelpe. Noen får effekt av dem, andre ikke, forteller Hans Petter Leer.
Bort med mobilen
– Hvis søvnproblemene gjentar seg over tid, bør du se nærmere på søvnhygienen din. Tiltak på soverommet kan gjennomføres ganske enkelt, mener farmasøyt Hans Petter Leer.
4 Tegn på søvnløshet
1. Du har problemer med å sovne.
2. Du våkner opp flere ganger om natten.
3. Du våkner for tidlig om morgenen.
4. Du kjenner deg ikke uthvilt når du våkner.
Har du søvnproblemer, kan det også hende du opplever flere enn ett av punktene.
– La soverommet være for søvn og ikke kombiner det med kontor og TV-stue, sier Leer. Det betyr at også mobilen, PC-en og nettbrettet bør legges vekk før sengetid.
En del forskning, blant annet en søvnstudie fra Det psykologiske fakultet ved Universitetet i Bergen, viser at bruk av mobil og nettbrett kan gi søvnvansker. Hvorfor, er ikke helt klart, men man antar at det blå LED-lyset fra skjermene kan påvirke oss og forstyrre hjernens kjemiske balanse.
Mørkt og stille
Det er også en fordel å ha det ordentlig mørkt når du skal sove. Får du lys inn, vil kroppen automatisk produsere stoffer i kroppen som gjør deg våken. Må du på do om natten, bør du gjøre det med minst mulig lys på.
Invester i ordentlige lystette gardiner. Får du det ikke mørkt nok, kan du bruke sovemaske.
– Sørg for å ha frisk luft inn om natten og hold rommet svalt. Vi sover dårligere når det er varmt, sier han.
Hindrer bråk fra gata, eller snorkebråk fra sidemannen/-kvinnen, deg i å sove, kan noe så enkelt som et par øreplugger gi deg hjelpen du trenger. Hos Vitusapotek har vi flere varianter av ørepropper å velge mellom.
Dropp middagsluren
For mye søvn til feil til kan faktisk gi deg søvnproblemer natterstid. Fysiologisk trenger voksne friske mennesker normalt seks til åtte timer søvn pr. døgn.
Visste du at…
…søvnbehovet vil variere fra person til person?
…voksne i gjennomsnitt sover 7–7,5 timer pr. natt?
…flere kvinner enn menn har søvnproblemer?
…flere får søvnproblemer med økende alder?
– Sover du flere timer, utfordrer du kroppen, for vi er ikke laget for å sove mer. Sover du normalt og i tillegg tar deg et par timers middagslur, sier det seg selv at du kan få problemer med nattesøvnen, sier farmasøyt Hans Petter Leer.
Han ser at én gruppe mennesker ofte sliter med sovingen, og det er eldre.
– Mange tror at når de blir eldre, trenger de mer søvn, men det er motsatt. I tillegg er eldre mennesker ofte lite aktive. Det går utover hjernen til slutt. De får mangel på fysisk og psykisk stimulans. Og når de egentlig skal sove, så får de ikke sove, sier farmasøyten.
Vær bevisst
Noen ganger er eneste utvei å oppsøke legehjelp. Rundt 10 prosent av den voksne befolkningen har søvnproblemer i lengre tid.
Ikke la medikamenter bli soveputen din
– Søvnproblemer er helt vanlig i perioder og kan ha mange årsaker: Noe som skurrer i samlivet, bekymringer for barna, sykdom og trøbbel på jobben. Vær bevisst hva du står i og jobb deg gjennom og bearbeid følelsene dine, sier Hans Petter Leer.
Trenger du sovemedisiner, må du gå via legen din. Sovemedisiner er kun på resept og kan være til hjelp i perioder og for å snu en dårlig trend. De gjør ikke noe med årsaken til søvnproblemene.
Mange med depresjon, ofte uten å vite det, opplever søvnløshet og/eller økt behov for søvn. Da er det lurt å ta kontakt med legen din. Sjekk symptomer på depresjon her.
– Må du ha legehjelp, bør du ha reflektert over hva det kan skyldes og være innstilt på kortvarig hjelp. Ikke la medikamenter bli soveputen din, sier farmasøyten.
Kilder: Vitusapotek.no, Statens legemiddelverk, Pasienthåndboka, helsebiblioteket.no