Det kan også være julestri med stress i butikker, gaveinnkjøp i siste liten, juleklær som er for små, julekortfotografering ingen har rukket å tenke på, kjedelig sølvpuss, tidkrevende matlaging og altfor mange avtaler som skoleavslutninger, gløggselskaper, julebord og konserter. Og midt oppe i det hele kan stemningen ødelegges av at noen i familien mener det er en flott ide å dra på fjellet de to siste helgene før jul, slik at tiden faktisk ikke strekker til.
LES MER: Kjøp julegaver uten stress
Her er mine 6 beste råd som kan gjøre førjulstiden mer fylt av kos og mindre stress.
1. Snakk sammen om forventninger
Det første som bør avklares er forventninger til både adventstid og julefeiring, slik at ulike ønsker ikke skaper konflikter som overskygger lykkefølelsen og skaper uhygge i stedet for nytelse.
Å snakke sammen betyr her å dele hverandres forventninger og behov. Hver enkelt har sin egen fasit på hva som kjennes godt og som fyller kjærlighetstanken, som jeg kaller den. Det er litt som bensintanken på bilen. Akkurat som bensintanken på bilen må fylles opp ikke må gå tom når du kjører, må kjærlighetstanken fylles opp med med kjærestetid.
2. Lag en førjulsplan
Den gode familiefølelsen krever også litt familietid. Det skal ikke mye til. Lag en liten punktliste, 3–4 punkter hver, på hva du ønsker å få ut av både førjulstiden og feiringen.
På min liste står en julelunsj med gode venner, småkakebaking med hele familien, julegavehandling og teater med minstemann og et par kvelder med kjærestetid – kvelder hvor TV«n er avslått, peisen er tent og hvor vi bare kan nyte god mat, nydelig drikke og hverandre. Langsom tid som jeg kaller det. På Arnfinn sin liste kan det stå helt andre ting.
Det kan lønne seg å snakke om forventninger
Stemning og godfølelse i adventstida skapes da ved at man sammen legger en konkret plan for å få gjennomført noen få punkter på hver av listene. Det gir en god følelse av å bli prioritert og sett.
Har man barn boende hjemme, så inkluderes de også i øvelsen. En øvelse som kan bidra til at de får gode verktøy som gjør dem til lykkeligere voksne.
3. Lag lister
Jeg elsker lister, og det er fordi man må prate sammen for å skape dem.
Den viktigste er kanskje listen over praktiske gjøremål til jul. Er du alene kan du lage lister sammen med en god venn. Ja, for dere kan jo dele på praktiske gjøremål selv om man ikke bor under samme tak. Dere kan komme sammen i ett hus og bake dobbel porsjon pepperkaker som så deles. Dere kan handle julegaver sammen, lage julepynt og til og med gjøre rent sammen om dere vil. Etterpå kan man belønne seg selv og sin venn med å dele en vinflaske, gå på en julefilm eller bare slappe av og nyte julestemningen sammen.
Hos oss består listen av baking av småkaker, pynting av pepperkakehus, pussing av sølv, rydding og julevask, julegavehandel, pakking av julegaver, skriving av julekort, kjøpe juletre og julestjerner, ordne juleantrekk til liten og stor (pusse sko, kjøpe strømper, stryke kjoler og skjorter, eventuelt rense dress og pusse smykker og mansjettknapper) og handle julemat.

HEKTISK OG KOSELIG: Julestria er riktig så hyggelig når flere kan samarbeide om gaver, pynting, vasking og alt annet som skal gjøres før jula ringes inn.
4. Fordel oppgavene i adventstiden
Listen kan fort bli overveldende, men vi er jo mange som kan dele på, hele åtte i familien. De fire eldste har flyttet hjemmefra, men kommer hjem noen dager før jul og får være med på juleforberedelser som står igjen når vi har kommet så langt.
Småkakebakingen må stå igjen fordi alle vil være med.
Ikke gap over flere forberedelser enn dere kjenner føles greit
Sølvpuss er de ikke begeistret for, men den står også igjen fordi det er et kjedelig oppdrag som derfor bør deles. Da legger vi på voksduken på stuebordet, setter på julemusikk, ordner litt gløgg og pepperkaker og så setter vi i gang. Vips er bestikket og lysestakene pusset, mens vi deler gode historier, drikker gløgg og nyter stemningen. Metoden kalles fokusskift. Hjernen flytter fokus fra kjedelig puss til nydelig musikk og gode historier, dersom du skaper slik stemning.
Litt av julevasken får vi hjelp til, men alle soverom rydder og vasker vi selv. Barna tar hvert sitt rom. Ikke favorittaktiviten det heller, men når det lukter grønnsåpe, sengen har rent sengetøy og juledekoren henger i vinduet, ja da kan alle få litt skryt og fryde seg litt ekstra over å ha skapt dette selv.
5. Gjør det kjedeligste først
Ikke gap over flere forberedelser enn dere kjenner føles greit og fordel oppgavene utover slik at det blir overkommelig og lystbetont.
Start gjerne med det kjedeligste først og gjem favorittaktivitetene til slutt (bortsett fra vaskingen da som uansett må skje like før den store kvelden). Fokuser på hva du får gjort og fryd deg over det i stedet for alt det du burde ha gjort som du ikke rakk. Det behøver ikke være rent i alle skuffer og skap. Nissen kommer uansett den.

TID TIL Å NYTE: Sett av litt tid til deg selv innimellom, som et varmt bad på kvelden med stearinlys og nydelig badeskum.
6. Sett av tid til å nyte
Del dere litt opp om det kjennes strevsomt og blir for mange avslutninger og arrangement å gape over.
Demp stress ved å være mer tilstede akkurat nå
Pass på å fyll på med positiv energi for deg selv, så du har mer å gi til andre. Gå en tur hvis solen skinner, selv om du egentlig skulle ta tak i et oppdrag på listen. Avslutt kvelden med et «hjemme- SPA» med telys rundt badekarkanten, en god badeolje og dempet musikk som fyller dine batterier, selv om du bare har en halvtime å ta av. Det gjør underverker. Kanskje kan dere også dele et godt glass med bobler på badekarkanten.
Demp stress ved å være mer tilstede akkurat nå, kjenn etter når den varme morgendusjen masserer skuldrene dine, gjør pusteøvelser hvor du puster med magen, lytt til småfuglene som kvitrer akkurat for deg og inviter noen venner på kurvlag der alle tar med litt mat og drikke slik at ingen behøver å stresse.
Og vips så har adventsstrid blitt til en førjulsstid som alle kan nyte.