Mens våre forfedre beveget seg for å overleve: skaffe mat og klær, reparere sitt tilholdssted og løpe fra rovdyr, sitter vi moderne mennesker stille mens vi savner spenning og stresser mentalt. Våre forfedre hentet inspirasjon og fikk sjelero gjennom flotte opplevelser i naturen: vakker fuglekvitter og beroligende sildring av vannet i en liten bekk, innånding av frisk sjø- og fjelluft og de mest maleriske utsikter du kan tenke deg. Og de hadde tid til å være til stedet. De sanket og jaktet sin mat og kunne ikke annet enn å leve på ferske råvarer i sesong. Livet handlet om å leve.
Mer stillesitting
I løpet av de siste 350 generasjonene har et moderne landbruk og den industrielle revolusjon forenklet vårt levesett – på godt og vondt. En digital tidsalder har i stor grad frarøvet oss nødvendige bevegelsesmønster for vedlikehold av kroppen, hjernen og nervesystemet. Stress, for mye stillesitting, kjedelige rutiner, forurensing og næringsfattig mat programmerer nå våre kropper til mindre kreativitet og overskudd, svekket sinnsstemning, konsentrasjon og hukommelse. Vi eldes i rekordfart og får livsstilsrelaterte helseplager i ung alder.
Vi eldes i rekordfart og får livsstilsrelaterte helseplager i ung alder.
Alternativt kan vi utnytte et forenklet levesett til å skape rom for mer positiv tankekraft, sosiale aktiviteter og spenstige opplevelser som både krydrer livet, skaper lykkefølelse og ivaretar kropp og sinn.
Det krever imidlertid en dose bevissthet omkring hva du bruker hverdagene dine til, for det er hverdager det er flest av. Du har regien. Ta utfordringen, finn frem kalenderen og book møter med deg selv og mennesker du er glad i. Reduser skjermtiden ved å prioritere hvilke program du vil følge på TV og nett. Kanskje kan du frigjøre tid til noen givende utfordringer. Tenk kreativt omkring aktiviteter og gjøremål du kanskje ikke har turt å begi deg ut på, og utfordre gjerne en venn.
Menneskehjernen trenger nemlig utfordring og aktivitet for å lades. Hjernen og nervesystemet trenger nye bevegelsesmønster, balansekunster og oppgaver så cellene kan danne nye koplinger og nervebaner gjennom hele livet.
Hjernen firedobler sin vekt fra fødsel til voksen, og utvikler seg og holder seg ved live gjennom hele livet etter prinsippet ”Use it or loose it”. Den fleksible hjernen tilpasser seg det individet den bor i. Nettverk som ikke er i bruk, trekker seg tilbake og forsvinner. Ensidig aktivitet, kjedelige rutiner og stillesitting setter fart på forfallet. En lite aktiv hverdag fører til svekket muskelstyrke, smerteplager og dårlig balanse, og hjernen lider av svekket sinnsstemning, lite tiltakslyst, vanskelig konsentrasjon og hukommelse.
Utfordre hjernen
Når kroppen beveger seg vil hjernen «lades» nærmest som når en dynamo på sykkelhjulet snurrer rundt og får lyspæren i lykten til å lyse. Man kan måle hvordan aktivitet øker produksjon av ulike vekstfaktorer for hjernen (BDNF, IGF‑1 m.fl.) så nervebaner kan spire og gro hjernen kan bedre sitt vedlikehold. Gi derfor hjernen din utfordringer så den kan betale tilbake i form av lykkefølelse, entusiasme, pågangsmot, konsentrasjon og ro.
Take your brain out for a hike
Tenk mer variert aktivitet, ta spennende utfordringer, innøv nye og uvante bevegelsesmønster. Lær deg pusteøvelser som demper stress, øv på mer bevisst tilstedeværelse (mindfulness) og legg til rette for flere positive opplevelser. Vær mer sosialt aktiv med mennesker du kjenner gjør deg godt og ved å lær deg nye ting. Alle monner drar ! Skap flere øyeblikk til nytelse og hverdagseventyr. Slå deg litt mer løs og ha det gøy på tvers av generasjoner. Nyt dagene og hverandre.
10 TIPS til aktiviteter som gjør hjernen godt:
- Lær deg avspenningsøvelser! Øvelsene motvirker stress som ellers kan svekke hjernens vedlikehold. Meld deg på et yogakurs eller lær øvelser du kan gjøre hjemme.
- Vær mer hverdagsaktiv – gjerne sammen med barn og unge. Studier viser at aktive barn kan ha 30 prosent større hjernevolum og at fysisk aktiv ungdom kan ha bedre konsentrasjon og lettere for å lære, sammenliknet med lite aktiv barn og unge.
- Ta turer ut i naturen for redusert angst, mer positiv sinnsstemning og bedre hukommelse. Legg inn en morgentur eller kveldstur som rutine. Kjøp en terrengsykkel eller kajakk, gå på truger eller felleski, lær deg fjellklatring eller ta med et fotoapparat og jakt på spennende motiv.
Kom deg ut – det er godt for både kropp og sinn.
- Dans for bedre balanse og koordinering. Meld deg på et salsakurs. Stå på en balansepute foran TV og PC, og gå turer i ulent terreng.
- Lær deg noe nytt for nye nervecellekoplinger. Du kan lære nye språk selv i godt voksen alder. Meld deg på et malekurs eller et mat-og vinkurs. Ta jegerprøven, skaff båtførerbevis eller meld deg på dykkerkurs.
- Etabler en helt ny hobby, gjerne noe kreativt som maling, håndarbeide, møbelsnekkering, oppussing osv.
- Velg ut et nytt reisemål! Det behøver hverken være kostbart eller langt av gårde. Les om reisemålet, planlegg ulike aktiviteter på turen. En kanotur, topptur, byvandring, kulinarisk reise eller byferie – minner for livet i dobbel forstand.
- Vær mer sosial! Samvær på tvers av generasjoner betegner folkeslag som lever lenge. Utfordre hverandre! Planlegg spennende aktiviteter sammen. Skriv en ”bucketlist” – ting du vil gjøre før du dør . Gjør gjerne også kjedelige rutinearbeid sammen, som hagearbeid, husvask, vedhugging og rydding av kjeller og loft. La dugnader gå på rundgang og avslutt gjerne med en fest.
- Vær engasjert! Bidra i frivillighetsarbeid. Det gir rom for lidenskap, samhold og lykkefølelse.
- Skap mer positiv tankekraft! Lær deg øvelsen fokusskift og skap flere øyeblikk til nytelse. Det styrker hjernens vedlikehold.
Til sist kan du ikke bare fryde deg over å ha skapt opplevelser for en yngre og mer velfungerende hjerne. Du har lagt mer liv til dagene og skapt din egen hverdagslykke. Vil du lære øvelsene og få enda flere tips, så finner du det i boken min «Ta vare på deg selv – 12 år yngre på 12 uker».