I god tid før reise med hund bør du sjekke hva som må være i orden før du krysser landegrensene.
LES OGSÅ: Hjelp når hunden har vondt i magen
Papirene du må ha før reise med hund
Du må sørge for at hunden har id-merke (mikrochip) og vaksinasjonspass slik at du får med deg din firbente venn tilbake også.
Id-merking får du gjort hos en veterinær. I vaksinasjonspasset står hundens navn, fødselsdato, chipnummer og dato for id-merking.Med Id-merking og vaksinasjonspass i orden, bør du sjekke om det er flere regler, kurer og vaksinasjoner som gjelder for de enkelte land.
Dyr gjennom tollen
Har du vært på ferie i utlandet, må du gå på rød sone i tollen med dyret og få id-merket og EU-passet sjekket. Unntaket er hvis du har papirene i orden og krysser grensen fra Sverige kjørende. Da kan du gå på grønn sone ved innreise til Norge.
Flyr du fra Sverige, ønsker tollmyndighetene at du uansett går på rødt av den enkle grunn at de ikke vet hvor du kommer reisende fra på en stor flyplass.
Foruten om fra Sverige kan man ikke ta med valper yngre enn 3 måneder inn i Norge.
Vite mer?
Lurer du på noe som har med kjæledyr på reise ut og inn av Norge, kan du lese mer på hjemmesidene til Mattilsynet.
Obligatorisk ormekur for hunden
Hunder som har vært i de fleste europeiske land må behandles mot revens dvergbendelorm 24 til 120 timer før dere reiser inn til Norge. Man kan ikke lenger behandle hunden mot dette i Norge før utreise. Regelen er den samme for dagsturer, helgeturer eller lenger opphold.
Behandlingen gjøres hos veterinær slik at du får en attest og bekreftelse på behandling med godkjent medikament før reise med hund.
PS! Visste du at Vitusapotek har produkte til kjæledyr. Sjekk produktene her.
Artikkelen fortsetter under produktkarusellen.
Helseskadelig for mennesker
Tablettkuren mot revens dvergbendelorm består av to tabletter som gis med minst 24 timers mellomrom og varer i fire uker. Husk å gi hunden en kur (en tablett) når dere er tilbake i Norge for å unngå smitte. Den tredje kuren må gis innen det har gått 28 dager.
Tar du kuren i et annet land før hjemreise, må den tas minimum ett døgn før hjemreisen.
Kjæledyrpasset må inneholde en signert bekreftelse på behandlingen fra veterinær.
Ved hjelp av en regelmessig behandling, klarer ikke revens bendelorm å formere seg og dermed smitte videre. Sistnevnte behandling anbefales for hundeeiere som reiser ofte.
Parasitten revens dvergbendelorm er ikke farlig for hunden, men kan være svært helsefarlig for mennesker, og derfor er reglene så klare og strenge.
LES OGSÅ: Flått hos hunder og katter
Rabiesvaksine
Noen vaksiner er anbefalt, men rabiesvaksine er et must i alle land utenom for Sverige. Rabiesvaksine må gjøres etter at hunden er ID-merket.
Vaksine mot rabies må tas minst tre uker før avreise. Både Sverige og Danmark krever at katt eller hund på reise inn i landene, må ha rabiesvaksine.
For å vite hvilke vaksiner som gjelder for din reisedestinasjon må du ta kontakt med ambassaden i landet du skal reise til. De vil henvise deg til landets veterinærmyndigheter. Eventuelt kan du spørre veterinæren hjemme i god tid før avreise.
LES OGSÅ: Behandling mot katte- og hundebitt
Artikkelen fortsetter under bildet.
Hundeeiers ansvar
Skal du oppholde deg i et annet land med kjæledyr, kan det være lurt å ta kontakt med landets ambassade for å få vite hva som gjelder av krav, i god tid før du reiser.
Det er ditt ansvar som hundeeier eller katteeier å sette deg inn i reglene i landet du skal reise til før du drar på reise med hund eller katt.
Kilder: Mattilsynet.no, toll.no, dyreklinikk.no