
Farmasøyt Christine Pernille Lødøen fra Vitusapotek.
Sjekk solkremen før du kjøper den. Det er ikke lett å vite hva alle symboler og merkeingen foran og bak på solkremtuben betyr, og da kan du lett ende opp med å kjøpe en solkrem som ikke passer ditt behov.
Her gir farmasøyt Christine Pernille Lødøen fra Vitusapotek deg forklaringene du trenger for å vite at du velger riktig solkrem for deg og familien.
1. SPF
SPF er det samme som solfaktor og angir beskyttelse mot UVB-stråler.
Et solbeskyttende produkt må inneholde minst to ulike solfiltre for å beskytte i hele UVA- og UVB- spekteret, men det er mest vanlig med mange forskjellige solfiltre.

På forsiden av denne solkremtuben fra Cliniderm, finner du informasjon om 1. SPF (solfaktor), 2. Vannresistens og 3. Grad av beskyttelse.
Det er kun lov å angi solfaktor med tallene 6, 10, 15, 20, 25, 30, 50 og 50+. Se forklaring i punktet «Grad av solbeskyttelse».
LES OGSÅ: Smører du på nok solkrem
2. Grad av solbeskyttelse
Produkter kan være merket med at de gir lav, medium, høy eller meget høy beskyttelse:
• Lav beskyttelse: SPF 6–10
• Medium beskyttelse: SPF 15–25
• Høy beskyttelse: SPF 30–50
• Meget høy beskyttelse: 50+
NB! For at du skal få den beskyttelsen solfaktoren angir, må du smøre på nok solkrem. Se hvor mye du må smøre på her.
LES OGSÅ: Solkremene som er best når du trener
3. Vannresistens
Sjekk solkremen for vannresistens, spesielt om du og famiilien liker å ta bade, eller om du skal igang med aktiviteter som får svetten til å renne.
Vannresistente kremer holder i to dukkerter på ca. 20 minutter hver. Er produktet ekstra vannresistent, holder det 4x20 minutter. Dette bør være valget til dem som bader mye.
Uansett skal du alltid smøre deg på nytt etter bading.
Artikkelen fortsetter under produktkarusellen.
4. Fotostabilitet
Forteller deg at solfilteret i kremen ikke brytes vesentlig ned av solen slik at beskyttelsen reduseres, men det er ikke satt noen felles EU-krav til hvor lenge filtrene varer før de brytes ned. Det er derfor viktig å smøre seg flere ganger i løpet av dagen.LES OGSÅ: Pakk smart for langhelgen
5. Ingredienser
Alle kosmetikkprodukter må ha en ingrediensliste. Navnene på ingrediensene er likt i alle EU-land. Felles språk gjør at de som er allergiske mot noen ingredienser, kan unngå disse.

På baksiden av solkremen finner du informasjon om 4. Fotostabilitet, 5. Ingredienser, 6. UVA og 7. Holdbarhet.
Rekkefølgen på ingrediensene viser hva det er mest og minst av. Produktet inneholder mest av den ingrediensen som står først, og minst av den som står sist.
LES OGSÅ: Derfor bør du beskytte akne og kvisete hud mot solen
6. UVA
Vitusapotek har kun solprodukter som følger EU’s anbefalinger og inneholder beskyttelse mot UVA-stråler i tillegg til UVB.
UVA-beskyttelsen skal være minst én tredjedel av solfaktoren (SPF) som produktet er merket med. Dette vises på produktet med «UVA-symbolet». Dette betyr at en solkrem med SPF 30, har UVB-beskyttelse på 30 og en UVA-beskyttelse på minimum 10. Jo høyere faktor, desto høyere UVA-beskyttelse.
Hos Vitusapotek er solproduktene merket med UVA-symbolet i tillegg til solfaktorangivelse.
7. Holdbarhet
Sjekk solkremen for å finne ut hvor holdbar den er.
12M betyr at solkremen er holdbar i 12 måneder etter at produktet er åpnet. Noen produkter har også en best-før-holdbarhetsdato.
Er du påpasselig med å ikke la solkremen ligge i sola, eller på et varmt bad, kan produktet holde ut holdbarhetstiden.
TIPS! Skriv datoen produktet ble åpnet på flasken/tuben. Sjekk solkremen før bruk for å finne ut om om den har endret utseende, lukt, konsistens og/eller føles annerledes. Da skal du kaste solproduktet og heller kjøpe deg et nytt. .
Sjekk solkremen hos Vitusapotek
Ansatte i Vitusapotek tar hud og helse på alvor, og alle våre solprodukter har blitt nøye vurdert og godkjent av våre fagfolk. Spør oss dersom du har spørsmål om solbeskyttelse. Vi vet!
Du finner ditt nærmeste Vitusapotek her.