Det er høysesong for skrubbsår, kutt og skader på små knær og armer. Så fyll opp hjemmeapoteket ditt med alt du trenger av sårrens, plaster og sårsalver for å møte en lang sesong som garantert vil by på minst ett skrubbsår.
LES OGSÅ: Slik gir du førstehjelp til småbarn
Sjekk medisinskapet
Du kan ikke være forberedt på alt. Men Viyan Tarin, informasjonsfarmasøyt ved Vitusapotek Jernbanetorget, råder deg til å ha en del ting i medisinskapet.
Før du går til innkjøp på apoteket, bør du først sjekke hva du faktisk har i medisinskapet. Pass på at rens, salver og kremer ikke har gått ut på dato. Har de det, bør du samle produktene og levere dem til ditt nærmeste apotek, for medisiner skal ikke kastes i vanlig søppel.
LES OGSÅ: Hjemmeapotek for nybakte foreldre
Artikkelen fortsetter etter produktkarusellen.
God rens av skrubbsår og kutt
– Rensing av skrubbsår og andre småskader er veldig viktig for å forebygge infeksjoner, så det må gjøres, forklarer Viyan.
– Vask alltid hendene først, for å unngå å forurense skrubbsår og andre småskader. Det mest skånsomme er å bruke rennende vann fra springen, i hvert fall om dere er i Norge hvor vannet er rent. Det svir ikke, og du slipper å berøre såret. Men om det er skitt eller partikler i et skrubbsår, er du dessverre nødt til å skrubbe for å få det ut, forklarer farmasøyten.
Fremmede gjenstander som sitter fast i skrubbsår og kutt kan fjernes med en pinsett eller en myk børste.
LES OGSÅ: Dette trenger du til hytteapoteket
Beskyttelse av sår
– Ved alvorlige eller brannsår på store hudområder bør du kontakte lege. Når såret er renset kan du gjerne påføre et tynt lag sårsalve, for å forhindre infeksjon i såret, sier Viyan Tarin.
Dekk til såret med plaster, bandasje eller kompress. Hos Vitusapotek har vi et stort utvalg for alle behov. Kom innom ditt nærmeste Vitusapotek og få gode råd og produkter som passer for barn.
LES OGSÅ: Slik pleier du sår babyhud
Artikkelen fortsetter etter bildet.

Vi er inne i skrubbsårenes høysesong. Noen skader er mer alvorlig og bør sees på av lege.
Lindring av smerter hos barn
– Paracetamol er som regel førstevalget som smertelindring til barn, fordi det er et trygt og godt smertestillende middel, forteller farmasøyt Viyan Tarin.
Dersom barnet ikke kan svelge tabletter finnes paracetamol som mikstur, smeltetabletter, stikkpiller og granulatpulver. Ved smerter som varer mer enn to til tre dager, må du kontakte lege.
LES OGSÅ: Dette bør du vite om smertestillende medisiner
Artikkelen fortsetter etter produktkarusellen.
Fyll opp hjemmeapoteket
Et godt hjemmeapotek bør inneholde dette for å yte førstehjelp til barn:
- Plaster i ulike størrelser
- Sårrens og sårsalve.
- Ulike typer bandasjer som gasbind, elastisk bandasje, brannbandasje og støttebandasje.
- Tape, sårlukningstape og kompresser.
- Sterile tupfere til rensing av sår.
- Ispose.
- Lokalbedøvende salve og kjølende gele.
- Kløstillende krem.
- Engangshansker, saks og pinsett.
- Smertestillende for barn.
- Saltvann til skylling av sår og øyene
- Flåttpinsett
- Medisinsk kull til forgiftninger. Husk at det ikke alltid er riktig å gi kull ved forgiftning, kontakt Giftinformasjonen (tlf: 22 59 13 00) dersom du er usikker.
- Termometer.
- Førstehjelpsskrin og/eller låsbart medisinskap.
Artikkelen fortsetter etter produktkarusellen.
Sår som trenger legehjelp
Det er ikke alltid så lett å skille ufarlige, men smertefulle småskader og skrubbsår, fra de mer alvorlige som trenger tilsyn av lege. Men i følge Viyan er det visse situasjoner hvor dere bør dra på legevakten.
Dersom barnet har sår som spriker, blør over 20 minutter uten stans, eller er dype og med synlig, gulfarget fettvev i bunnen, er det på tide med legehjelp. Det samme gjelder dersom såret er synlig forurenset. Da vil det være økt risiko for infeksjon, og det må vurderes om man skal gi stivkrampesprøyte.
Er skaden forårsaket av spiker, glass, forurensede gjenstander og lignende, er det også lurt å ta en tur til legevakten.
LES OGSÅ: 7 tips som lindrer vannkopper
Søk hjelp ved hodeskader
Har barnet slått hodet, bør dere være ekstra på vakt, og særlig hvis barnet har vært bevisstløs, er kvalm, uvel, forvirret eller ikke husker hva som skjedde i tiden rundt hendelsen. En hodeskade kan nemlig være potensielt være livstruende.
Ta også kontakt med legevakten ved hevelser, sterke smerter, feilstilling i arm eller bein eller nedsatt bevegelighet i kroppsdelen som er rammet. Dette kan være symptomer på benbrudd.
Og husk! Om du er i tvil og frykter at barnet kan være alvorlig skadet, er det bedre å gå til legen en gang for mye, enn en gang for lite!
LES OGSÅ: Slik lindrer du smerter og kløe fra insektstikk