Foreldre vet som regel at smerter hos barn oppleves som sterkere enn for oss voksne. Og når barna har det vondt, vil vi gjøre alt for at de skal få det bedre.
– Samtidig bør man være restriktiv med å medisinere barna når det ikke nødvendig, sier farmasøyt Kristoffer Roald Nygård som er bestyrer ved Vitusapotek Sykkylven.
Her gir han deg svar på 6 viktige spørsmål rund smertestillende og feberdempende medisiner til babyer og småbarn.
LES MER: Dette bør du vite om smertestillende og feberdempende medikamenter
1. Hvilke typer smertestillende anbefales til småbarn?
– Ved smerter hos barn, gjelder det samme som til voksne: Paracetamol er førstevalget til barn uansett alder. Medikamenter med paracetamol gir få bivirkninger samtidig som de gir effektiv lindring mot smerter, sier farmasøyten.
Paracetamol kommer også i mange former, for eksempel granulat, stikkpiller, tabletter, smeltetabletter og mikstur (flytende). Paracet har smertestillende og feberdempende medikamenter tilpasset barn på forskjellige alderstrinn.
– Ved kvalme og oppkast, er stikkpiller et godt alternativ ved smerter hos barn, tipser Kristoffer Roald Nygård.
– Har du litt større barn som fremdeles synes det er vanskelig å svelge tabletter, kan du gjerne gi dem smertestillende medisiner i form av granulat, mikstur eller smeltetablett.
LES OGSÅ: Disse barnesykdommene bør du vite om
2. Når er det greit å gi smertestillende til babyer og småbarn?
Før barna har lært å prate kan det være vanskelig å vite hva slags smerter de har, og om medisiner er nødvendig for å lindre smertene.
– Det kan være vanskelig å tolke de minste og vite om smertene deres er så sterke at de trenger medisiner. Her finnes det ikke noe enkelt svar. Det er en vurdering foreldrene må ta på bakgrunn av hvordan de kjenner sine barn, sier farmasøyt Nygård.
– Men det skal alltid være en indikasjon på at barnet virkelig har det vondt. Smertestillende skal ikke være noe man tyr til ved første tegn til ubehag, understreker han.
LES OGSÅ: 7 råd som lindrer vannkopper
Artikkelen fortsetter etter produktkarusellen.
3. Finnes det andre metoder som kan lindre smerter hos barn?
– Noen tilstander og skader kan lindres uten bruk av medikamenter, mens andre kanskje krever en kombinasjon. Berøring som stryking, klemmer og massasje, eller det å få poden til å slappe av eller fokusere på noe annet, kan minske opplevelsen av smerte hos barn, sier Kristoffer Roald Nygård.
LES OGSÅ: Slik pleier du sår babyhud
4. Hvilke råd har du rundt febernedsettende medisiner til barn?
– Feber i seg selv er som oftest ikke farlig, den er en naturlig del av kroppens sykdomsbekjempelse, sier farmasøyten.
Små barn får lettere feber enn voksne og kan fort kjennes varme ut.
– Husk at allmenntilstanden er mer viktig enn selve temperaturen. Om barnet drikker, er oppmerksomt, spiser eller leker, er det ingen grunn til å gi medisiner for å dempe feberen. Det er først nødvendig om den lille ikke vil ta til seg mat og drikke, sier Kristoffer Roald Nygård.
Feber i seg selv er som oftest ikke farlig
Dersom barnet blir bevisstløst og får feberkramper, bør du snarest ta kontakt med lege.
– Ellers bør du være klar over at feber øker væsketapet. Pass derfor alltid på at barnet får i seg nok drikke, påpeker han.
Det er også viktig med nøyaktig måling av kroppstemperaturen.
– Å måle temperaturen i endetarmen er det mest nøyaktige, men om barnet sover og du ikke vil vekke det, kan du bruke et digitalt pannetermometer i stedet, tipser farmasøyten.
LES OGSÅ: Dette bør du ha i hjemmeapoteket
Artikkelen fortsetter etter bildet.

SMERTESTILLENDE ELLER IKKE? Det er ikke alltid lett å vite hvordan man kan hjelpe når barna er små og ikke kan forklare hvor det gjør vondt.
5. Er det sant at sjansene for å utvikle astma øker om barn får Paracet i sitt første leveår?
– Det er sant at paracetamol har vært forbundet med utvikling av astma, men forskningen slår ikke fast at Paracet er årsaken. Det kan også være at barn som i utgangspunktet har luftveisproblemer oftere blir gitt Paracet, enn barn som ikke har disse problemene. Derfor har man ikke endret retningslinjene i bruken av paracetamol ved smerter hos barn. Paracetamol regnes fortsatt som det sikreste smertestillende middelet man kan gi de minste.
Men som med all medisin, og spesielt når det gjelder barn, er det viktig å ikke overskrive de anbefalte dosene, eller bruke medisiner uten at det er påkrevd, understreker farmasøyt Kristoffer Roald Nygård.
LES OGSÅ: Slik gir du førstehjelp til små barn
6. Er det noen triks for å gjøre det mindre ubehagelig for barnet å få en stikkpille?
– Det er viktig å finne en stilling som gjør at barnet slapper av, gjerne med bøyde knær. Fukt stikkpillen med lunket vann slik den glir lettere, tipser farmasøyten.
– Å distrahere barnet slik at det er konsentrert med noe annet, kan være lurt. Og husk at den butte enden skal inn først.
LES OGSÅ: God førstehjelp på hytta