Benbrudd og vinter hører dessverre altfor godt sammen.
– Norge er sammen med andre skandinaviske land på verdenstoppen i hoftebrudd hos kvinner, forteller farmasøyt Aleksandar Rakicevic ved Vitusapotek Sandenes.
Heldigvis er det mye du kan gjøre for å forebygge benbrudd. Det du kan gjøre umiddelbart er å anskaffe deg brodder.
God sikring med brodder
Brodder finnes for alle behov: Enkle og små brodder du kan ha i vesken og som raskt og enkelt festes på, mer solide brodder for deg som vil ha skikkelig grep og brodder til løpeturen.
– Hos Vitusapotek har vi også Nordic Walking Easy Grip Brodder som enkelt kan tas på med en hånd og som sitter solid rundt hælen. Broddene faller ikke av og i og med at hælen forlater bakken først hvis du skulle skli på isen, vil du ha et godt grep på glatta.
Det finnes også brodder for barn som vil ut på glatta.
LES OGSÅ: Gode råd når du har vondt i magen
Benbrudd etter overgangsalderen
Du kan også sørge for å gjøre skjelettet mer robust med riktige grep.
– Benskjørhet rammer mange. De fleste over 75 år har benskjørhet i større eller mindre grad, på grunn av alderen, forteller farmasøyt Aleksandar Rakicevic ved Vitusapotek Sandenes.
– Kvinner etter overgangsalderen er mest utsatt for benbrudd. Grunnen er som regel fordi de har nedsatt nivå av hormonet østrogen, forteller han.
Grunnen til at østrogenet spiller inn, er at dette hormonet påvirker balansen mellom nydannelse og nedbryting av bein.
– I tillegg er det noen sykdommer og medisiner som kan forårsake benskjørhet i alle aldersgrupper, forteller Rakicevic.
LES OGSÅ: Slik pleier du huden etter overgangsalderen
Maten for ben og knokler
Du har sikkert hørt at kalsium er viktig for et sterkt skjelett, men visste du at vitamin D spiller en like viktig rolle? Dette vitaminet er nemlig nødvendig for at kroppen skal kunne ta til seg kalsiumet du får i deg i maten og dermed forebygge et skjørt skjelett og benbrudd.
Det er altså ikke nok å spise nok kalsium. Du må også sørge for at kroppen klarer å ta det opp.
Musklene trenger hele tiden kalsium. Uten nok tilførsel av kalsium, må musklene tappe av kroppens eget kalsiumlager, nemlig skjelettet. Og dermed risikerer du et svekket skjelett og større sjanse for benbrudd.
Mange matvarer inneholder kalsium, for eksempel melkeprodukter og brokkoli.
Fet fisk og tran er gode kilder til D‑vitamin.
LES MER: Så enkelt får du i deg mer D‑vitamin
Artikkelen fortsetter etter produktkarusellen.
Kosttilskudd som styrker skjelettet
Det er alltid best å spise vanlig mat med riktig sammensetning for å få i seg vitamin D og kalsium, men for mange kan det være vanskelig å få i seg nok av det viktige D‑vitaminet i kombinasjon med kalsium.
– Får du ikke i deg nok kalsium og D‑vitamin via kostholdet, bør du kompensere med å ta kosttilskudd med kalsium og vitamin D, sier Aleksandar Rakicevic.
Hos Vitusapotek har vi et stort utvalg av kosttilskudd med både kalsium og D‑vitamin, samt produkter med en kombinasjon av disse slik som Nycoplus Calcigran Tyggetabletter og Weifa kalsium med D‑vitamin.
Spør om hjelp hos ditt nærmeste Vitusapotek.
LES OGSÅ: Slik får du kroppen til å ta opp kalsium fra maten
Hold deg aktiv med brodder
– Trening bidrar med å styrke skjelettet. Det er kjent at eldre som er aktive med idrett og lignende er mindre utsatt for å få benskjørhet.
Husk bare på å ta på brodder når du skal ut på glatta, og spesielt om du er i en alder eller har en helsetilstand hvor det er fare for at du er benskjør og dermed større risiko for benbrudd. Hos Vitusapotek har vi et godt utvalg av brodder som passer til ulik bruk, sier farmasøyten.
Artikkelen fortsetter etter produktkarusellen.
LES OGSÅ: Derfor er gåturen så bra for helsen din
Sjekk risiko for benbrudd
Noen er mer utsatt for benbrudd: De som har osteoporose (benskjørhet). Denne tilstanden rammer oftest kvinner etter overgangsalderen, og jo eldre du er, desto større sjanse er det for å bli benskjør.
– Du kan finne ut om du har benskjørhet ved å få tatt et røntgenbilde av hånden eller en ryggvirvel, for å sjekke tettheten i knoklene, forteller Rakicevic.
I risikogruppene tester man dette rutinemessig, spesielt om du ofte får benbrudd av aktiviteter som vanligvis ikke burde forårsake det.
Ta kontakt med fastlegen din hvis du ønsker er i faresonen for å benskjørhet (osteoporose).