Hvorfor i all verden er det så om å gjøre å slite seg opp på Norges høyeste topper? Forfatter og fjellblogger Per-Arne Andersen er ikke i tvil: – Man angrer aldri og det gir en boost man lever lenge på.
Dag 1
Gjendesheim – Memurubu,
over Besseggen. 14,4 km. 6–8 timer.Dag 2
Memurubu – Gjendebu – Leirvassbu, ca. 28,0 km (hvorav 9 km er med båt). 7–9 timer (inkl. båttur).Dag 3
Leirvassbu – Spiterstulen,
ca. 16 km. 4–6 timer.Dag 4
Spiterstulen – Galdhøpiggen
– Spiterstulen, ca. 12 km. 5–7 timer.Dag 5
Spiterstulen – Glitterheim,
(over Glittertinden), ca. 15,5 km. 7–9 timer.Dag 6
Glitterheim – Gjendebu,
ca. 22,8 km. 6–8 timer.
Kilde: ut.no
I hjertet av Norge
I Jotunheimen ligger nesten alle de høyeste toppene i landet. Veien er ikke lang mellom dem, og setter du av én uke, kan du få en tur du aldri glemmer. Blant de mange turforslagene til Den Norske Turistforening, finner du også rundturen som inkluderer toppene Besseggen, Galdhøpiggen og Glittertinden. Synes du det blir for voldsomt, kan du nøye deg med å prøve én topp av gangen.
Per-Arne Andersen har gått de fleste toppturene i Jotunheimen, skriver om dem her og gir gode tips til både erfarne og nybegynnere med fjellstøvler eller ski på bena.
Her deler han noen av sine gode tips med deg:
Oppakning
– Husk vanntett forpakning. Ingen sekker holder vannet 100 prosent ute, og innholdet i sekken kan svømme i vann etter én dag med regn. Plastposer gir en viss sikkerhet, men det beste er vanntette pakkeposer, sier Per-Arne Andersen. Ellers bør man tenke minimalistisk ved pakking. Både mengde, vekt og volum betyr noe.
– Normal 3‑sjikts bekledning (ull/teknisk, fleece, skall), ekstra varmejakke og gode turstrømper, er tilstrekkelig for turene, og gamasjer kan være en fordel, sier Andersen. Han anbefaler på det sterkeste å alltid prøvegå fjellstøvlene på forhånd.
– En liten tur rundt kvartalet er ikke nok. Først etter en skikkelig totimers-
tur i høyt tempo får man svar, mener han.
Vær og føre
Været varierer uansett om det er vår eller høst. Den største forskjellen er snømengden, ifølge fjellbloggeren.
– På våren må man regne med å gå mye over gjenværende snøfelt, men de er neste borte på høsten. Gamasjer er derfor ekstra viktig på vårturer, sier Per-Arne Andersen.
– Snøgåing kan gi kjærkommen variasjon, men enkelte opplever det tungt å gå lange strekk på snø, sier han.

Foto: Per Arne Anderesen, fra boka «På tur Leirvassbu»
Kort topptur for nybegynnere
Har du aldri gått i fjellet før, men har veldig lyst til å prøve, foreslår Per-Arne Andersen en dagstur med utgangspunkt fra turisthytta Leirvassbu, til Midtre Tverrbottinden. Turen tar tre–fire timer og er landets korteste 2000-meters topptur.
– Den er enkel å bestige, men allikevel svært flott og spektakulær. Forlenger du turen med bare to timer, får du en rundtur som består av fire til fem 2000-meterstopper. For dem som tåler luftigere omgivelser og litt tøffere terreng med klyvepartier, er Kyrkja (4–6 timer) det selvfølgelige valget, sier Per-Arne Andersen.
Overnatting
I vårt turforslag har vi lagt inn bemannede turisthytter. Der kan du sove i oppredd seng og få servert mat. Du kan også smøre med deg nistepakke før du legger i vei neste dag.
Fordelen med å overnatte på bemannede hytter, er at du slipper å dra på en diger sekk med telt, sovepose og mat. Du bør bestille rom på turisthyttene i god tid før turen.
Priseksempel: 1 overnatting enkeltrom på Spiterstulen i 2016: Kr 350, hvis du har med egen lakenpose. Ellers kan du kjøpe både sengetøy og håndkle på turisthytta. Maten kommer i tillegg.

På tur over Besseggen
Gå inn på nettsidene dnt.no, ut.no og/eller sidene til hver av turisthyttene hvor du får mer nyttig informasjon:
• gjendesheim.dnt.no
• memurubu.no
• ton.no/no/leirvassbu-fjellstue
• spiterstulen.no
• glitterheim.dnt.no
Opplysninger om båttider fra
Memurubu til Gjendebu:
gjende.no/rutetider.
Du kan langtidsparkere
blant annet ved Gjendesheim.