Mange av oss må også ta medisiner på ferie, men det er ikke alltid bare å putte dem i bagasjen og krysse landegrensene.
Vær obs på at det kan være strenge regler for å ta medisiner med over grensen dit du skal, og at det kan være risikabelt å handle på lokale apotek.LES OGSÅ: Pakk et nyttig reiseapotek
Smart å vite om medisiner på ferie
For mange er medisiner en del av hverdagen, og vi tenker ikke noe videre over å pakke dem ned med resten av toalettsakene. Men vet du reglene for å ta med medisiner over grensene? Og visste du at du kan risikere å få forfalskede legemidler på utenlandske apotek?
Disse 11 tingene bør du vite om medisiner på ferie.
LES OGSÅ: Dette bør du ha sjekket før du drar på ferie
1. Sørg for dokumentasjon
Om du tar med deg reseptpliktige medisiner på ferie, må du kunne dokumentere at du er rettmessig eier av medikamentene. Gyldig dokumentasjon kan være legeerklæring, eller kopi av resepten.
I tillegg er det smart å ha med en medisinliste på engelsk med informasjon om sykdom, dosering og navn på virkestoff i medisinen din. Ha den med dersom du må ha hjelp fra lege elle tannlege på turen.
Oppdatert medisinliste kan du be om fra fastlegen din, og det er lurt å oppdatere den hvert år.
LES OGSÅ: Dette må du ordne før reise med hund og katt
Artikkelen fortsetter etter produktkarusellen.
2. Ha med originalemballasjen
Medisinen din bør alltid oppbevares i originalemballasjen, slik at det ikke er tvil om hva slags medisin det er.
Etiketten fra apoteket skal også være på, den er med på å dokumentere at medisinene tilhører deg.
LES OGSÅ: Pakk smart for en langhelg
3. Sjekk reglene der du skal feriere
Spør hos ditt nærmeste Vitusapotek om hvilke regler som gjelder for medisiner på ferie, og sjekk hva som gjelder for medisinene du må ha med deg.
Les mer på nettsidene til helsenorge.no.
LES OGSÅ: 5 råd som forebygger feriemage
Artikkelen fortesetter etter bildet.

ULIKT MELLOM LAND: Sjekk hva som trengs av papirer på medisiner og vaksiner i god tid før ferien.
4. Hvor mye kan du ta med?
I EØS-området kan du ta med deg medisiner for ett års forbruk. Reiser du utenfor EØS-området kan du ta med medisiner for maks tre måneder.
LES OGSÅ: 23 tips mot reisesyke
5. Trenger du Schengen-attest?
For medisiner med narkotiske stoffer eller virkestoffer som er oppført på dopinglisten kan du ha med deg medisiner for inntil 30 dagers bruk. Du kan sjekke om dine medisiner er oppført på listene ved å søke dem opp i felleskatalogen.no, spørre fastlegen eller forhør deg hos ditt nærmeste Vitusapotek.
Du kan laste ned appen «Min Felleskatalog» på smarttelefonen din og legge inn din medisinliste der.
Dersom du bruker medisiner på ferie som inneholder narkotiske stoffer, er det anbefalt å ha med seg en Schengen-attest for reiser innenfor Schengen-området. For øvrig gjelder de samme reglene som i punkt 1 for disse medisinene også. Oversikt over virkestoffer på narkotikalisten finner du her.
Er du medlem i VI+, kundeklubben i Vitusapotek, får du Schengen-attest gratis. Men ditt nærmeste Vitusapotek kan også hjelpe deg som ikke er med i kundeklubben. Da koster tjenesten kr 85. Det samme gjelder hvis du trenger attest utenfor Schengen.
Husk at reglene for å ta med medisiner på ferie, kan variere fra land til land, så forhør deg med det enkelte lands ambassade for å finne ut hvilke regler som gjelder for det landet du skal til.
6. Ta med alle medisinene du trenger hjemmefra
Du bør ta med deg medisiner nok til hele reisen, fremfor å belage deg på å kjøpe mer på feriestedet, for det er ikke sikkert det er tilgang på medisinene dine der du er.
I tillegg er falske legemidler et økende problem. Falske legemidler kan være av så dårlig kvalitet at de ikke virker, og i verste fall være skadelige.
LES OGSÅ: Dette bør du ha i hytteapoteket
Artikkelen fortsetter under bildet.

I HÅNDBAGASJEN: Legg alle medisinene dine i håndbagasjen når du skal ut og fly. (Foto: Getty Images)
7. Ha medisinene i håndbagasjen
På flyreisen bør livsviktige medisiner oppbevares i håndbagasjen, sammen med dokumentasjon i form av legeerklæring eller resept.
Flytende medisin som er nødvendig for flyreisen er unntatt fra regelen om at du bare kan ta med 100 ml væske, men du kan bli bedt om å smake på medisinen i sikkerhetskontrollen.
Trenger medisinene å ligge kaldt, kan du ta med deg en liten kjølemappe.
8. Resepten kan være ugyldig i utlandet
Resepter fra Norge skal i utgangspunktet være gyldige i andre EØS-land. Det er imidlertid opp til hvert enkelt land å tolke reglene, så du har ingen garanti for gyldigheten av en norsk resept i utlandet.
E‑resepter kan ikke hentes ut i andre land.
9. Skriv ned virkestoffene
Husk at de fleste medisiner ikke har samme merkenavn i utlandet som i Norge. Så om du skal kjøpe reseptfrie medisiner i utlandet, er det lurt å finne ut hvilke virkestoff medisinene du trenger inneholder, og spørre etter dette på apoteket.
LES OGSÅ: Dette er lurt å vite om reseptfrie medisiner mot smerter og feber
10. Medisiner med hjem
Du kan ta med deg inntil et års forbruk av reseptbelagte medisiner hjem, dersom du har fått resept av lege og de er kjøpt på apotek i et EØS-land.
Husk at du må kunne dokumentere at medisinene er til personlig bruk og at du er eier av medbrakte medisiner på ferie.
11. Narkotiske legemidler fra utlandet
Ved innreise til Norge med narkotiske legemidler må du kunne dokumentere at dine medisiner på ferie er til personlig bruk. Du kan ta med en mengde tilsvarende en ukes forbruk ved kjøp i utlandet.
Dersom du har med deg legeerklæring fra Norge kan du ha med deg en mengde tilsvarende en måneds forbruk.