
Farmasøyt Hans Petter Leer Vitusapotek Svanen i Tromsø
Er du blant dem som bør vurdere å ta et kosttilskudd?
Utvalget av kosttilskudd er enormt og det er ikke lett å vite hva som er god vare. Farmasøyt Hans Petter Leer fra Vitusapotek Svanen i Tromsø guider deg gjennom noen av de mest solgte tilskuddene i apoteket.
Kalsium (Ca)
Drikker du melk, spiser yoghurt og ost daglig, er sjansen stor for at du får kalsiumet du trenger hver dag, men enkelte grupper bør passe ekstra på, for eksempel barn i vekstfasen, gravide og i/etter overgansalderen.
– Når du blir litt eldre, gjelder det å både forebygge og bremse osteoporose (benskjørhet) som rammer mange i Norge. Det beste er om du allerede i en yngre alder begynner å forebygge med kalsiuminntak, enten via mat eller kosttilskudd, sier farmasøyt Hans Petter Leer.
Jern (Fe)
Mange av kroppens funksjoner er avhengige av jern, blant annet for å lage røde blodceller og hemoglobin som gjør at blodet kan frakte oksygen rundt til alle cellene. Også immunforsvaret trenger jern. En mangel kan gjøre deg både slapp og trøtt.
Selv om alle trenger jern, vil behovet variere mellom aldersgrupper og kjønn. Jernmangel forekommer hyppigst hos kvinner i fertil alder blant annet grunnet tap av blod ved menstruasjon. Noen mister mer blod enn andre og trenger dermed større tilførsel av jern
– Mineralet skal ikke tas som tilskudd uten at du har behov for det, sier farmasøyten.
Her er sjekklisten med spørsmål som stilles kunder som ønsker jerntilskudd:
- Har du har vært hos legen?
- Har du tatt blodprøve?
- Har legen har sendt deg til apoteket?
- Hvor lave verdier har du?
- Tar du C‑vitamin?
- Har du tatt jerntilskudd før?
- Har du fått problemer med magen ved inntak tidligere?
TIPS! Kosttilskudd med jern skal ikke tas sammen med mat og drikke som inneholder kalsium (for eksempel melk, ost og yoghurt), kaffe eller te da det nedsetter jernopptaket. Jern tas best opp på tom mage – gjerne om kvelden.
Tar du 10 mg jern, vil ikke kroppen ta opp hele mengden. Opptaket av jern blir bedre dersom du tar det med noen typer C‑vitaminer (eller med appelsinjuice). Det finnes også kombinasjonstilskudd med jern og C‑vitaminer som skal sikre maks jernopptak.

HVILKET TILSKUDD SKAL JEG VELGE?: Kyrre Willumsen får gode råd av farmasøyt Hans Petter Leer ved Vitusapotek Svanen i Tromsø.
Vitamin B
B‑vitaminer består av flere vannløselige vitaminer, alle med ulik funksjon i kroppen. B‑vitaminene er generelt viktig for energiomsetningen i kroppen, det vil si omdanning av karbohydrater, fett og proteiner til energi. B‑vitaminene er også viktige for dna (arvestoffet vårt), hjertet, hjernen, røde blodceller og nervesystemet.
B‑vitaminer består av flere vannløselige vitaminer, alle med ulik funksjon i kroppen
B‑vitaminer finner du mye av i blant annet kjøtt og meieriprodukter, og noen varianter også i kornprodukter, egg og grønnsaker. Vegetarianere og gravide kan ha behov for B‑vitamintilskudd, i tillegg til dem som har problemer med hår og negler, sier farmasøyt Leer.
Du får kjøpt B‑vitaminkomplekser som gir deg forsvarlige doser av hvert B‑vitamin.
Magnesium (Mg)
Magnesium er blant annet viktig for normal muskelfunksjon, stoffskiftet og celledeling. Du finner mineralet i meieriprodukter, grønne grønnsaker, nøtter og mørk sjokolade.
HVOR MYE SKAL JEG HA?
Helsedirektoratet gir anbefalinger for kosthold og mengdene vitaminer og mineraler du daglig må ha i deg for å holde kroppen i gang og helsen god. Her er anbefalt daglig inntak for friske kvinner (31–60 år):
Vitamin D: 10 mikrogram
Folat: 400 mikrogram. Er du i en alder og situasjon at du kan bli gravid, bør du ta folattilskudd hver dag. Etter at menstruasjon opphører, holder det med 300 mikrogram.
Vitamin B12: 2 mikrogram
Vitamin C: 75 mg
Kalsium: 800 mg
Magnesium: 280 mg
Jern: 15 mg. Når menstruasjonen opphører, er anbefalt daglig inntak 9 mg.
Sink: 7 mg
Kilde: Anbefalinger om kosthold og fysisk aktivitet, Helsedirektoratet
Det er strengt regulert at de helsepåstandene som brukes om kosttilskudd, er godt dokumentert og godkjent av myndighetene.
Vitamin D
Vitaminet er nødvendig for at kroppen skal klare å ta opp kalsium og viktig for å bygge opp tenner og skjelett, samt for immunforsvaret og en normal muskelfunksjon. Er du ute på dagtid og får noen minutters sol på huden, lager kroppen selv D‑vitaminet den trenger. I kostholdet inneholder blant annet fet fisk, egg og reker en del vitamin D. Ellers må du ta tilskudd som en teskje tran, D‑vitamindråper eller kapsler.
– Barn i vekstfase og gravide bør passe på å få i seg nok. Har du mørk hud lager huden mye mindre D‑vitamin i sola. Og er du svært overvektig, bør du også vurdere å ta tilskudd, forteller Hans Petter Leer.
Folsyre/folat (Vitamin B9)
Folat er viktig for å lage proteiner og arvestoff. Mangel kan gi anemi.
Folat forebygger tilfeller av nevralrørsdefekt hos fostre og kosttilskudd bør tas fra du planlegger å bli gravid og de tre første månedene i graviditeten.
Også alkoholikere og eldre kan få mangel på folat.